Kaczka z bakaliami, kuropatwa w winie, ryba duszona, a wszystko z dodatkiem jabłek. W niedzielę w znanym barze mlecznym Sady kilkanaście osób wzięło udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach festiwalu Warszawa w budowie 3.
Pysznym bohaterem warsztatów było jabłko. O zaletach niedocenianego, a dającego ogromne możliwości owocu opowiadał kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski. Przed uczestnikami ułożył na tacach jabłka w kilkunastu gatunkach, kazał próbować i porównywać. Potem zaczęło się wielkie gotowanie i robienie przetworów.
„Osiedle społeczne”
Poza nauką kreatywności w kuchni chodziło o to, aby przypomnieć fenomen osiedla Sady Żoliborskie. Organizatorzy postanowili przybliżyć jego ideę i założenia, między innymi bliską głównej projektantce, Halinie Skibniewskiej, koncepcję osiedla społecznego.
relacja tvnwarszawa.pl
In the compicltaed world we live in, it’s good to find simple solutions.
Posted by Jenaya on października 10th, 2011.